Kokosowa tajska zupa z kurczakiem. Kuzynka tom yum dla wielbicieli delikatnych, orientalnych smaków. Łagodna, kremowa, za sprawą sporej ilości mleka kokosowego, ale pełna świeżego aromatu trawy cytrynowej i liści kaffiru, z dodatkiem delikatnego mięsa z indyka lub kurczaka. Idealna zupa dla całej rodziny.
O składnikach i ich dostępności polecam poczytać tutaj.
Ilość dodanego mleka kokosowego zależy od naszych preferencji, są przepisy, gdzie proporcje bulionu do mleka kokosowego wynoszą 1:1 i więcej a nawet takie, gdzie zupę gotuje się na samym mleku. Moim zdaniem na 1 l bulionu 1 puszka bardzo dobrego mleka kokosowego spokojnie wystarczy.
Do bulionu można dodać suszoną papryczkę chilli, przekrojoną wzdłuż, zupa będzie miała wtedy lekko pikantny smak.
Składniki (dla 4 osób)
Czas przygotowania: 30 minut
- 1 l bulionu z kurczaka lub rosołu
- 15-20 liści kaffiru
- 2 łodygi trawy cytrynowej
- kilka plasterków galangalu
- puszka dobrej jakości mleka kokosowego (400 ml)
- 200-300 g polędwiczki lub filetu z indyka lub kurczaka (najlepiej lekko zmrożonej)
- 250 g pieczarek (białych lub brązowych)
- papryczka chilli suszona
- sos rybny
- limonka
- świeża kolendra
- makaron sojowy (glass noodle) 50 g na osobę
- cebula dymka (opcjonalnie)
- papryczka chilli świeża (opcjonalnie)
Sposób przygotowania
Do bulionu wrzuć liście kaffiru, trawę cytrynową (utłucz ją trzonkiem noża – lepiej uwolni aromat), galangal, suszoną papryczkę chilli (jeśli używasz) i doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu ok. 20 minut. Po tym etapie można zupę przecedzić. Im jednak dłużej przyprawy zostaną w bulionie, tym lepiej. Można przygotować go dzień wcześniej a odcedzić bezpośrednio przed przygotowaniem zupy.
Mięso pokrój na cieniutkie, 2 mm plasterki (precyzyjne krojenie ułatwi wcześniejsze zmrożenie mięsa). Pieczarki pokrój w plasterki.
W międzyczasie wstaw makaron i ugotuj według przepisu na opakowaniu, zwykle (po krótkiej walce mającej na celu rozdzielenie odpowiedniej ilości od całości makaronu) wrzucam do wrzątku i gotuję 4-5 minut. Odcedź i porządnie przepłucz zimną wodą. Jeśli musi czekać na użycie, zalej ponownie wodą i zostaw, żeby się nie skleił.
Do wywaru dodaj mleko kokosowe i pokrojone na plasterki pieczarki. Zagotuj. Zmniejsz ogień i dodaj mięso, na małym ogniu gotuj ok. 3 minuty aż przestanie być różowe ale nie za długo, żeby nie wyschło.
Dopraw sosem rybnym (ok. 2-3 łyżki) i sokiem z połowy limonki.
Do miseczek nałóż makaron, nalej zupę, udekoruj listkami kolendry i podawaj. Można dodać posiekaną dymkę, plasterki świeżego chilli i dodatkową cząstkę limonki.