Mała Panew – kajakiem do Młynu Bombelka
Choć bardzo lubimy spływy kajakowe to dopiero pierwszy nasz wpis o kajakowych wyprawach. Póki co wybieramy trasy na kilka godzin a jednym z naszych ulubionych miejsc jest Młyn Bombelka, który organizuje spływy po Małej Panwi na jej odcinku na styku województw śląskiego i opolskiego. Spływ rozpoczynamy w miejscowości Krupski Młyn. Trasa ma długość około 11 kilometrów, której pokonanie zajmuje nam 3 – 4 godziny. Praktycznie na całej długości […]
Czytaj dalej Bagna i lasy Błędowskie
Niektóre miejsca chyba pragną pozostać w ukryciu (a ci „źli” blogerzy je wystawiają na publiczny widok). Tylko dzięki wielkiej determinacji udało nam się odnaleźć kanion Wadi Numeirah w Jordanii. Z Bagnami Błędowskimi było nieco łatwiej aczkolwiek i tu niewiele zrobiono by zachęcić kogokolwiek do zjechania z drogi przebiegającej przez wieś Błędów i wędrówki po tutejszych szlakach przez lasy i bagna. Podpowiadamy jednak: wystarczy odnaleźć budynek OSP Błędów i stąd pieszo lub […]
Czytaj dalej Szlakiem Jaskiniowców po Dolinie Wodącej
W trakcie pandemii kororonawirusa odkurzyliśmy naszą listę pomysłów na mikrowyprawy. A na Jurze Krakowsko-Częstochowskiej takich miejsc jest całkiem sporo! Na przykład Dolina Wodącej rozciągająca się między wsiami Smoleń i Domaniewice niedaleko Pilicy. Nazwa doliny jest dość myląca. Mogłoby się wydawać, że pomiędzy skałkami wije się tu jakaś rzeczka czy chociaż strumień jak w Ojcowie albo Złotym Potoku. Nic podobnego, w Dolinie Wodącej co najwyżej możemy wejść […]
Czytaj dalej Hurry Curry – gdyby zdjęcia miały zapach
Lato dobiegło końca, jak zwykle zbyt szybko, nadeszła jesień a wraz z nią chłody i deszcze. Kiedy pogoda za oknem nie rozpieszcza, humor może nam poprawić parująca miseczka pełna kremowego, aromatycznego, rozgrzewającego sosu z dodatkiem warzyw, mięsa lub tofu. Korzenie curry, bo o nim mowa, znajdują się w Indiach oraz krajach Azji Południowo-Wschodniej. Sama nazwa pochodzi od tamilskiego słowa „kari” czyli „sos” z kolei słowo „curry” […]
Czytaj dalej Pszczyński Skansen w jesiennym wydaniu
Dla Japończyków natura ma szczególne znaczenie. Widać to w zadbanych parkach i ogrodach, widać na twarzach wyrażających skupienie w trakcie podziwiania kwiatów. Widać też w tradycyjnym kalendarzu japońskim, który szczegółowo opisuje zjawiska i zmiany zachodzące w przyrodzie wraz ze zmieniającymi się porami roku. W kalendarzu tym każdą z czterech pór podzielono na sześć okresów (24 sekki), a te z kolei dzielono dalej na trzy uzyskując w sumie aż 72 kō trwające około 5 […]
Czytaj dalej Oko w oko z żubrem, czyli Pokazowa Zagroda w Pszczynie
Na blogu poza dalekimi podróżami chcemy też pokazywać miejsca, które mamy niedaleko, gdzie fajnie czas spędzą i dzieci, i dorośli. Tym razem jedziemy do Pszczyny, której poświęcimy osobny post a teraz krótko o jednej z atrakcji, szczególnie interesującej dla małych podróżników – Pokazowej Zagrodzie Żubrów. Niewiele brakowało a o żubrach pozostałoby jedynie wspomnienie. Po I wojnie światowej, globalna populacja żubrów liczyła zaledwie 54 osobniki. Podjęte działania spowodowały, […]
Czytaj dalej moodro bistro&cafe – gdy nakarmieni sztuką zgłodniejemy
Katowicka Strefa Kultury przyciąga nie tylko piękną miejską przestrzenią, niebanalną architekturą, fantastycznym mariażem starego z nowym (więcej o Strefie pisaliśmy tutaj), szerokim wachlarzem wydarzeń kulturalnych i różnego rodzaju eventów ale również swoją ofertą kulinarną. Jednym z miejsc, które warto odwiedzić, jest moodro bistro & cafe, zlokalizowane w nowym budynku Muzeum Śląskiego.
Czytaj dalej Przystanek Katowice
W pierwszą sobotę marca w budynku Starego Dworca Katowice odbyło się kulinarne wydarzenie pod nazwą „Przystanek Katowice”. Za eventem stoją organizatorzy „Przystanku Śniadanie”, który w sezonie wiosenno-letnim gromadził smakoszy w Parku Powstańców Śląskich na coniedzielnych śniadaniach w plenerze. Było mnóstwo pysznego jedzenia i wspaniałe pokazy kulinarne. Wśród wystawców lokale z Katowic i regionu ze specjalnie skomponowanym menu, producenci i dystrybutorzy niebanalnej żywności. Można było spróbować zup, orientalnego curry, sushi, […]
Czytaj dalej Złoty Osioł – kolory i smaki wege kuchni
Od czasu od czasu ciągnie nas w stronę kuchni wegetariańskiej, zatem gdy nadarzyła się okazja odwiedziliśmy katowickiego Złotego Osła, mieszczącego się na rogu Mielęckiego i Mariackiej Tylnej. Niedzielna pora obiadowa nie pozostawiała zbyt wielu stolików do wyboru, w zasadzie, nie pozostawiała żadnego. Ale odrobina cierpliwości i miejsca się zwolniły. W Złotym Ośle nie ma menu, wszystkie dania wystawione są na ladzie przy kasie i tam też możemy je zamówić. Wybór nie jest […]
Czytaj dalej Japońsko-chińskie smaki w Wyparowane
Tak się ostatnio zdarzyło, że to Jarek wytyczał nam nasze kulinarne szlaki. Ramen chodził za nim już od dłuższego czasu, więc w końcu daliśmy się mu złapać. Pod koniec grudnia w Katowicach otwarto bistro Wyparowane. Właściciele trzech katowickich foodtrucków postanowili spróbować swoich sił w miejscu bez kółek i w kuchni orientalnej. Mały, niepozorny lokalik może nie zachęca szczególnie wnętrzem, ale nie dajmy się zwieść bo jedzenie jest tu świetne! W menu chińskie pierożki […]
Czytaj dalej