Shoty z imbiru i kurkumy – smakują rewelacyjnie i tak samo wpływają na nasze samopoczucie i odporność.
Składniki użyte do ich przygotowania od tysięcy lat stosowane są w medycynie naturalnej. Wywodzące się z Azji Wschodniej imbir i kurkuma mają właściwości przeciwzapalne, antyoksydacyjne, bakterio-, wiruso- i grzybobójcze a także przeciwbólowe. Pozytywnie wpływają na układ trawienny, krążenia i nerwowy. A do tego w towarzystwie cytrusów tworzą napój o bardzo „energetycznym” smaku, wprost idealny na ponure, jesienne poranki ; )
Ale dlaczego na blogu podróżniczym przepis na takie shoty? No jak to? Przecież poza chęcią zdobycia sławy odkrywcy to właśnie sprowadzenie orientalnych przypraw z Indii i Chin na Stary Kontynent przyświecało uczestnikom wypraw w erze wielkich odkryć geograficznych, których można uznać za jednych z największych podróżników w dziejach świata.
A poza tym z katarem ciężko planować jesienne i zimowe wojaże, więc… następnym razem idąc do sklepu dopisz do listy zakupów:
Składniki
Poniższe proporcje pozwalają na przygotowanie ok. 800 – 1000 ml soku (w zależności od wielkości owoców).
- 3 pomarańcze
- 3 cytryny
- 100 g kłącza imbiru
- 100 g świeżej kurkumy
- miód
- czarny pieprz
Potrzebna też będzie wyciskarka do soku.
Sposób przygotowania
Umyj wszystkie składniki. Miodu nie musisz ; ) Pomarańcze i cytryny obierz ze skórki (imbiru i kurkumy obierać nie trzeba). Pokrój wszystko na mniejsze kawałki pasujące do wyciskarki. Wyciśnij sok. Nie, to jeszcze nie koniec : ) Przecedź sok przez sitko. Dodaj kilka łyżek miodu do smaku i dobrze wymieszaj. Przelej sok do jakiegoś słoika czy butelki, szczelnie zamknij i wstaw do lodówki. Tam może stać nawet przez tydzień.
Pij shota codziennie rano, uprzednio dodając do niego odrobinę zmielonego czarnego pieprzu. Dlaczego? Dlatego, że kurkumina, czyli główna substancja aktywna zawarta w kurkumie bardzo słabo się wchłania, jednak towarzystwo piperyny (zawartej właśnie w pieprzu) sprawia, że przyswajalność kurkuminy wzrasta aż 20-krotnie.
Na zdrowie!
2 komentarzy
Super przepis wprawy cudowne
A ile należy dodać kurkumy w proszku?