Dziś przepis na szybkie danie w azjatyckim stylu. Soczyste kawałki kurczaka w chrupiącej panierce pokryte lekko pikantnym, słodkim, lepkim i gęstym sosem. Podane z dobrym ryżem jaśminowym i garścią sezamu. Do tego koniecznie słodko-kwaśna surówka z białej kapusty, dokładnie taka jak z chińskiego baru!
Żeby danie było naprawdę szybkie możemy spokojnie przygotować sos oraz surówkę dzień lub nawet kilka dni wcześniej i przechowywać w zamkniętych słoikach w lodówce.
Niezależnie od tytułu wpisu ; ) najczęściej używam filetu z indyka, ale można te mięsa traktować wymiennie.
Danie smakuje również dobrze z tofu zamiast mięsa. Jednak warto je wcześniej zamarynować. Przeczytajcie wskazówkę na końcu przepisu.
Składniki (dla 4 osób)
- 0,5 kg filetu z kurczaka/indyka
- 2 jajka
- 3 łyżki mąki ryżowej / skrobi ziemniaczanej
- 80 gramów mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- 2 łyżeczki papryki (może być po połowie ostrej i słodkiej)
- 1,5 szklanki ryżu jaśminowego
- cebulka dymka
- sezam
- olej do smażenia
Sos
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 łyżki octu ryżowego (ew. winnego)
- 2 łyżki miodu
- 4 łyżki słodkiego sosu chilli (można mniej, im więcej tym danie bardziej pikantne)
- 4 łyżki keczupu
- 1 łyżka brązowego cukru
- 6 łyżek sosu sojowego
Potrzebne składniki znajdziesz w naszym sklepie
Sposób przygotowania
Czas przygotowania: do 45 min
Łączymy ze sobą wszystkie składniki sosu.
Mąkę pszenną mieszamy z solą, papryką i czosnkiem w głębokim talerzu. Do drugiego wsypujemy skrobię. W kolejnym roztrzepujemy jajka.
Gotujemy ryż wg tego przepisu.
W woku rozgrzewamy kilkucentymetrową warstwę oleju. Kawałki kurczaka należy usmażyć na głębokim oleju, co spowoduje, że będą chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku.
Mięso kroimy w sporą kostkę. Obtaczamy w skrobi, jajku i w mące z przyprawami. Smażymy partiami na złoty kolor (w zależności od wielkości kawałków po 2-3 minuty z każdej strony) i odkładamy do odsączenia na papierowy ręcznik.
Wylewamy olej ze smażenia i dodajemy do woka sos. Gotujemy go 2-3 minuty do momentu aż nieco zgęstnieje. Dodajemy kawałki mięsa i gotujemy jeszcze minutę.
Podajemy z ryżem jaśminowym, posypane dymką i sezamem.
Wskazówka: Jeżeli decydujemy się przygotować danie z tofu warto je zamarynować co najmniej 2 godziny wcześniej a najlepiej przez noc w ulubionej marynacie (dobra będzie na bazie sosu sojowego lub BBQ). Można też sos z przepisu przygotować dzień wcześniej i w jego części zamarynować tofu.
Słodko-kwaśna surówka z białej kapusty
Porcja dla 4 osób plus litrowy słoik
Czas przygotowania: 15 min plus minimum godzina na schłodzenie
- 1/2 główki białej kapusty (ok. 0,8 kg)
- 3 marchewki
- cebula
Zalewa
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 60 ml octu 10%
- łyżeczka soli
Łączymy w garnuszku składniki zalewy i podgrzewamy, mieszając do połączenia.
Kapustę szatkujemy na długie, cienkie paseczki. Marchewkę obieramy obieraczką julienne na długie paseczki, ewentualnie ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w piórka. Wlewamy zalewę i wcieramy ją w kapustę porządnie ugniatając. Odstawiamy całość do wystygnięcia. Surówka jest dobra w tym samym dniu a przechowywana w słoiku w lodówce będzie smaczna przez kolejny tydzień.
Smacznego!