Wyspy Kanaryjskie mają wszystko. Fantastyczny klimat, zapierające dech krajobrazy, niekończące się plaże z białym piaskiem, kameralne zatoczki i popularne kąpieliska, niewielkie wioski i turystyczne kurorty, bezkresny ocean i majestatyczne wulkany, miasteczka z białymi domkami i samotne wiatraki, pola lawy ciągnące się po horyzont i piaskowe wydmy… a do tego wspaniałą kuchnię. Zapraszam na przegląd kanaryjskich potraw, których warto spróbować, spędzając wakacje na Wyspach Kanaryjskich.
Ryby
Podobno najpopularniejszymi rybami Wysp są sardynki… My jednak omijaliśmy je ze względu na niekorzystny stosunek ilości potencjalnie dostępnego mięsa do ilości pracy potrzebnej do jego pozyskania ;) (to ja) oraz braku możliwości wyfiletowania (to Jarek). Wiadomo, że przy dwójce maluchów czas jest kluczowy a dwie wolne ręce podczas posiłku są dawno już zapomnianym luksusem ; ). Dlatego też wybieraliśmy większe gatunki ryb np. doradę czy murenę o białym, zwartym, smacznym mięsie z ościami głownie wzdłuż kręgosłupa lub lokalną rybę o nazwie vieja, godny polecenia jest również grouper. Ryby przygotowywane są w prosty sposób, najczęściej grillowane z dodatkiem czosnku czy ziół, podawane z sosami mojo i papas arrugadas (o nich dalej).
Krewetki
Zapiekane i serwowane w niewielkich kamionkowych miseczkach w oliwie z hojnym dodatkiem czosnku. Dostępne w niemal każdym miejscu. Przepyszne!
Ośmiornica
Owoce morza to absoluty must jeśli chodzi o smakowanie kuchni kanaryjskiej. Ośmiornica z grilla (pulpo ala plancha) czy marynowana w occie i podana w formie sałatki (ensalada pulpo) są pozycjami obowiązkowymi. Bez obaw, dobrze przyrządzona ośmiornica jest przepyszna, wcale nie gumowata ;). Warto również spróbować małży czy lapasów z grilla.
Papas arrugadas
Kto nie słyszał o słynnych „pomarszczonych ziemniaczkach” czyli papas arrugadas? Są to niewielkie ziemniaki ugotowane w łupinkach w roztworze wody z solą (kiedyś w wodzie morskiej) tak, że na ich powierzchni widać biały solny nalot. Podawane jako przekąska lub dodatek do dania głównego. Warto się na nie skusić zamiast jeść frytki, bo jest to jedno ze sztandarowych dań Wysp Kanaryjskich, w dodatku bardzo smaczne.
Sosy mojo rojo i mojo verde
Zarówno do ziemniaczków jak i ryb dostaniemy zwykle dwie miseczki z sosami: zielonym (mojo verde) i czerwonym (mojo rojo). Mojo verde zrobiony jest na bazie kolendry i doskonale komponuje się z rybami i owocami morza, z kolei mojo rojo z suszoną ostrą papryczką pimienton idealnie pasuje do wszelkiego rodzaju mięs i serów. Jako, że sezon grillowy już tuż tuż, niedługo pojawią się na blogu przepisy na oba sosy, stay tunned : ).
Sery
Warto spróbować serów wytwarzanych na Wyspach. Wytwarzane tradycyjnymi metodami, w większości są to sery kozie, choć bywają również owcze lub mieszane, każda wyspa ma swój własny, charakterystyczny dla niej specjał. Poniżej kilka sztandarowych przykładów:
Majorero – jeden z najbardziej znanych serów kozich z Wysp Kanaryjskich pochodzi z Fuerteventury, wielokrotnie wybierany jako najlepszy ser na świecie, posiada charakterystyczną czerwonawą skórkę (za sprawą papryki) oraz słodko-kwaśny środek.
Flor de Guia – owczy ser z Gran Canarii o żółtawej skórce i kremowym, lekko gorzkawym miąższu.
Palmero – wędzony ser z surowego mleka koziego z La Palmy
Queso Herreño – kozi z El Hierro
Conejero – ser kozi z Lanzarote, wyjątkowy smak zawdzięcza szczególnym cechom pastwisk (w tym ziołom), na których wypasane są owce.
Zupy na bazie ciecierzycy
W lokalach z tradycyjną kuchnią kanaryjską warto spróbować tamtejszych zup czy gulaszów na bazie warzyw i ciecierzycy z dodatkiem mięsa (garbanzada), mięsa i kukurydzy (potaje Canario) czy ryby (garbanzos con pescado). Na Teneryfie popularna jest ropa vieja. Są to ciężkie, treściwe dania i często taki talerz zupy może wystarczyć za cały obiad.
Gofio
Gofio to mąka uzyskana z prażonych ziaren zbóż (pszenicy, jęczmienia, żyta lub kukurydzy) używana na Wyspach Kanaryjskich zarówno do dań słodkich jak i wytrawnych, można ją jeść na śniadanie jako dodatek do muesli czy jogurtu, zagęszcza się nią zupy i sosy, dodaje do deserów. Ciekawą potrawą z dodatkiem gofio jest zupa gofio escaldado, czyli bulion (mięsny lub rybny) wymieszany z gofio do konsystencji gęstego budyniu podawany z kawałkami cebuli, służącymi do nabierania zupy. Warto spróbować choć raz bo smakuje lepiej niż wygląda! ; )
Paella
Co prawda jest sztandarową potrawą Hiszpanii kontynentalnej, jednak ta na Wyspach Kanaryjskich w niczym jej nie ustępuje. Oferowana głównie w miejscowościach nadmorskich, potrawa na bazie ryżu i szafranu, na kontynencie ma wiele odmian, na Kanarach występuje w wersji z owocami morza. Przygotowywana i serwowana na żeliwnej patelni, zawsze jest daniem dla minimum 2 osób.
Koźlina
Podobno na Fuerteventurze więcej jest kóz niż ludzi. Nie wiadomo czy to prawda, jednak faktem jest, że przemierzając wyspę, częściej niż ludzi można spotkać stada pasących się kóz. Koźlinę podaje się w zupach, gulaszach, smażoną czy duszoną. W smaku przypomina wołowinę. Warto spróbować baifo frito (smażone koźlę) oraz cabra a la antigua (koźlina w sosie pomidorowym z dodatkiem migdałów i oliwek).
Królik
Conejo en salmorejo, tradycyjne danie z Teneryfy, marynowane w przyprawach (czosnek, papryka, rozmaryn, tymianek) i winie a później smażone kawałki królika.
Wędzony łosoś z Ahumaderia de Uga
Będąc na Lanzarote warto odwiedzić wędzarnie łososia w Uga. Jest to rodzinna firma, gdzie od 40 lat, ręcznie, tradycyjnymi metodami, z użyciem specjalnie wyselekcjonowanych gatunków drewna wędzony (metodą na zimno) jest łosoś norweski przyprawiony jedynie solą morską z Salinas Janubio z Lanzarote. Miejsce wygląda niepozornie, nie jest szczególnie oznakowane, więc jadąc samochodem trzeba wytężyć wzrok. Łosoś sprzedawany jest tylko na wynos, w określonych godzinach (w tyg. 10-13.30 i 16-18.30, Sb 10-14) w minimalnej ilości 0,5 kg Ale zapewniam, że nie będzie to wcale za dużo, bo jest to najlepszy łosoś jakiego kiedykolwiek jedliśmy. Niezbyt słony, miękki i rozpływający się w ustach. Zniknął w mgnieniu oka, żałowaliśmy, że nie zabraliśmy kawałka do Polski (jest możliwość zapakowania próżniowego).
Adres: Centra Uga – Yaiza, 1, Uga, Lanzarote
Pinchos/ Tapas
Spotykane w barach, w restauracjach jako przystawki lub w tawernach przy winnicach – małe dania, przekąski. Możemy spotkać ziemniaczaną tortille, mięsne klopsiki w pomidorowym sosie czy ogromny wybór mini-kanapeczek z kozim serem, lokalną dojrzewającą szynką, jajkiem, pieczonymi bakłażanami, rybą czy smażonym kurczakiem. Warto próbować bo za niewielkie pieniądze możemy poznać przekrój lokalnych smaków.
Bienmesabe
Słodyczy czy słodkich deserów w kuchni kanaryjskiej nie ma zbyt wielu. Jednym z nielicznych jest bienmesabe czyli bardzo słodki sos z mielonych migdałów, żółtek i miodu czasami z dodatkiem cukru lub słodkiego wina czy rumu. Zwykle serwuje się go jako polewę do lodów w towarzystwie biszkopta tzw. kociego języka. Przesłodkie i przepyszne : )
Kawa z mlekiem i mlekiem (Corrado leche y leche)
Bynajmniej nie jest to przejęzyczenie a charakterystyczny dla kuchni kanaryjskiej sposób na podanie kawy z mlekiem i z mlekiem kondensowanym, zwykle w niewielkiej szklance, tak aby utworzyły się trzy warstwy. Zasadniczo na Wyspach Kanaryjskich ze świecą szukać miejsc gdzie kawa podawana jest w filiżankach, w bardziej tradycyjnych miejscach zwykle będą to szklanki lub szklane filiżanki. Uwaga też na cappuccino bo czasami można dostać kawę z bitą śmietaną na wierzchu : )
3 komentarzy
Teneryfę odwiedziłam kilka lat temu i do dzis w mojej pamięci pozostały: Loro Parque, czarne plaże, rejs katamaranem i wspomniane pomarszczone ziemniaczki z sosami mojo.
Jak najbardziej potwierdzamy, jak chce się poszukac to Teneryfa okazuje się kulinarnym rajem …
Może nie są to kulinaria rodem z Francji, Włoch czy Grecji…ale jest zdecydowanie ciekawie i warto poznać wszelkie opcje ze spotykanych guachinche. Szkoda, że na Teneryfie jest mnie kóz niż ludzi. Po wizycie na Fuerte bardzo pasowały mi hamburguesas de cabra.