Targ rybny Tsukiji – morze na straganie

Targ rybny Tsukiji odwiedziliśmy dwa razy. Żałuję, że nie więcej. Mogłabym tam być codziennie, mogłabym tam jeść codziennie, mogłabym tam nawet mieszkać, nigdy by mi się nie znudziło : ). Tsukiji jest największym hurtowym targiem rybnym na świecie. Codziennie sprzedaje się tu 2 000 ton ryb i owoców morza. Rocznie jest to ponad 680 000 ton a obroty wynoszą 6 mld dolarów. Pierwszy raz na Tsukiji […]

Czytaj dalej

Japonia na słodko

Japońskie słodycze mogą nieco rozczarować wielbicieli chrupiących wafelków oblanych mleczną czekoladą, ptasiego mleczka, czekolady czy kruchych ciasteczek. Ale nie poddawajcie się już na początku, odrobina otwartości na nowe, czasami dziwne na pierwszy rzut oka smaki pozwoli Wam się nie raz przenieść do słodyczowego raju ; ). Wierzcie nam, że po powrocie do Polski zatęsknicie za niejedną japońską słodkością.

Czytaj dalej

Co zjemy w Japonii czyli przygotowania do kulinarnej podróży po japońskiej kuchni

Kierunek Japonia i kuchnia, której zupełnie nie znamy, a która wydaje mi się najbardziej odbiegać od naszych kulinarnych zwyczajów. Z jednej strony podekscytowanie a z drugiej obawa czy nasze żołądki odnajdą się w tym kulinarnym innym świecie.

Czytaj dalej
Polub nas na Facebooku i bądź zawsze na bieżąco
Dziękuję, już lubię!