Wrocławska Baszta

Po restauracji mieszczącej się w średniowiecznej baszcie z czerwonej cegły spodziewać by się można tradycyjnej polskiej kuchni z mięsiwem królującym w menu. Tymczasem Baszta to wegańska restauracja (z wegetariańskimi deserami), serwująca głównie dania tajskie. W kuchni króluje tofu i tempeh w towarzystwie warzyw, orzechów oraz innych, niekiedy bardzo egzotycznych składników. No właśnie, mimo, że gdzieś tam wśród tych składników przewija się swojska marchewka, cukinia, papryka czy znany szerszej publiczności […]

Czytaj dalej

Jezioro Mietkowskie – żagle ze Ślężą w tle

Żaglówka, słońce, dobrana załoga, a w tle gdzieś tam góra Ślęża po drugiej stronie Jeziora Mietkowskiego. Ten sztuczny zbiornik powstały w efekcie wydobycia kruszywa jest największym jeziorem w województwie dolnośląskim i znajduje się niecałe pół godziny jazdy od Wrocławia. W miejscowości Borzygniew funkcjonuje Ośrodek Sportów Wodnych i Rekreacji, gdzie można wypożyczyć żaglówki, kajaki, motorówki, windsurfing i inny wodny sprzęt. Jest też plaża. Nam do pełni szczęścia brakowało […]

Czytaj dalej

Wrocławski Bazar Smakoszy

Początki browaru przy Hubskiej sięgają roku 1894, kiedy to Robert Hain rozpoczął produkcję piwa na potrzeby własnego lokalu. W 1907 r. browar zmienił właściciela, osiągając apogeum przedwojennego rozwoju w latach 20-tych. Po wojnie działał jako Browar Mieszczański a następnie jako Oddział Mieszczański został włączony do Wrocławskich Zakładów Piwowarskich. Po krótkim okresie działalności produkcja piwa została wstrzymana a zakład zaczął produkować kwas mlekowy na potrzeby przemysłu mleczarskiego. […]

Czytaj dalej
Polub nas na Facebooku i bądź zawsze na bieżąco
Dziękuję, już lubię!